Kiropraktor Einar Lia  

 

HERKULES: Helgas gate 10 • 3730 Skien 

Tlf. 450 49 450 

Kroppens betennelsesreaksjon og dens påvirkning av ernæring 

Begrepet "betennelse" og "inflammasjon" betyr henholdsvis det samme, og er en reaksjon der kroppen prøver å forsvare seg selv fra en ekstern stimulus som da ikke er heldig for kroppen. Under kommer eksempler på forskjellige tilfeller (trigger agenter) som bidrar til betennelsesreaksjoner i kroppen. Husk at alle betennelses reaksjoner er i det store og det hele lik med kun forskjellige triggere og symptomer 

Fysisk
- Traume og overbelastning
- Varme og kulde
- Stråling 

Kjemisk
- Giftstoffer
- Dårlig ernæring 

Infeksjoner
- Bakterier
- Virus
- Parasitter 

Autoimmune reaksjoner
- Kroppen lager antikropper som skal feste seg på fremmed protein for å uskadeliggjøre det. Autoimmune
reaksjoner skjer når disse antikroppene setter seg på kroppens eget vev og da angriper seg selv.
 

 

De fleste betennelsesreaksjoner starter med en akutt fase som merkes i større eller mindre grad avhengig av aggressiviteten av "trigger agenten" (en av de overnevnte). Under kommer en illustrering av de forskjellige utfallene. 

Ernæringstabell med Omega 3:6 forhold: 

Mat med god omega 3:6 forhold
- Frukt 1:3 eller bedre
- Grønne grønnsaker 1:1
- Hvite poteter 1:3
- Søt poteter 1:4
- Grass fora kjøtt 1:2.5
- Vilt kjøtt 1:2.5
- Fersk fisk 1:1 eller bedre
- Oppdretts laks 1:1 eller dårligere 

Mat med dårlig omega 3:6 forhold
- Nøtter 1:5 eller dårligere
- Kraftforet kjøtt 1:5 eller dårligere
- Soya olje 1:7
- Kraftfora kylling 1:15
- Potetgull 1:60 eller dårligere
- Maisolje, solsikkeolje saflorolje 1:70 

Referanse: Hammer, W.I (2007)."Functional Soft-Tissue Examination and Treatment by Manual Methods". 3rd edn. United States of America. Jones and Barlett, Inc. 

Ernæring og betennelsesreaksjoner i kroppen, handler primært om: 

Forholdet mellom omega 3 og omega 6 i kostholdet. 

Mye har blitt dokumentert om hvordan omega 6 vil øke kroppens betennelsesreaksjon og hvordan omega 3 vil dempe den. 

 

Det er 2 forskjellige fettsyrer i omega 3 klassen og begge er betennelsesdempende.
- Docosahexaenoic Acid (DHA)
- Eicosapentaenoic Acid (EPA)
Gode kilder er færskvanns fisk som laks, ørret, makrell, sardiner. 

 

Det er flere forskjellige fettsyrer i omega 6 klassen. De tre mest omtalte nevnes her. Den ene er betennelsesdempende.
- Gamma Linolenic Acid (GLA)
Gode kilder er olje fra agurkurt, solbær og nattlysslekta (blomst). 

 

Den andre og tredje fettsyren i omega 6 klassen, er betennelsesskapende.
- Arachidonic Acid (AA)
Gode kilder er kjøtt og andre animalske produkter. 

  

- Linoleic Acid (LA)  

En fettsyre man også skal prøve å unngå da den blir omdannet i kroppen til Arachidonic Acid.
Gode kilder er maisolje, saflorolje, solsikkeolje, olje fra soya bunner og bomullsfrø. 

 

Det er viktig å være klar over at at dårlig ernæring som mye sukker, konservert mat, mettet fett, transfett og omega 6 kan føre til en lavgradig betennelsesreaksjon som over tid kan skade kroppen.