Overgangsalder hos menn 

  

Kiropraktor Einar Lia  

 

HERKULES: Helgas gate 10 • 3730 Skien 

Tlf. 450 49 450 

Overgangsalder hos menn handler om reduserte testosteronverdier. Det må poengteres at overgangsalder hos menn og kvinner er to helt forskjellige ting. Menn sitt testosteronnivå er gradvis synkende gjennom livet med ca 1% årlig etter fylte 30 år. Kvinner sine hormonverdier endrer seg rask i det eggløsningen opphører. Konsekvensene av menn sine endringe i testosteronnivå er ikke klart og behandlingen er derfor omdiskutert. 

 

Forholdet mellom symptomer og redusert testosteronnivå er uavklart, men de mest assosierte symptomene er depresjon, svekket konsentrasjon og hukommelse, svakhet, tretthet og seksuelle problemer (erektil dysfunksjon). Man kan også oppleve endringer i søvnmønsteret som økt søvnighet og søvnløshet. Ved mer langtgående forløp kan fysiske tegn og symptomer gjøre seg mer gjeldende. Dette arter seg som redusert muskelstyrke, hovne og ømme bryster (gynekomasti), tap av kroppshår og redusert bentetthet. 

 

Selv om disse symptomene kan være suspekte opp mot lave testosteronverdier, må det vektlegges at disse symptomene kan ha andre årsaker enn lavt testosteron. Man kan bruke søvnapne som eksempel på dette. En lidelse bestående av hyppige pustestopp og som har vist seg å kunne gi lave testosteronverdier. Ved å da introdusere CPAP-maske vil ofte testosteronverdiene øke. Videre kan bivirkninger av medisiner, depresjon, skjoldbruskkjertelsykdom eller overdreven alkoholforbruk gi lignende symptomer og lave testosteronverdier. Når det kommer til medikamentell smertebehandling, vil regelmessig inntak av morfinpreparater svekke testosteronproduksjonen. 

 

Behandling av naturling reduksjon i testosteron med testosteronbehandling er kontroversielt. Det kan fungere for noen og for andre kan det være vanskelig å se effekten av behandlingen. Testosteronbehandling er også forbundet med økt risiko for hjerteinfarkt, prostatakreft og andre helseproblemer. 

 

Personer med diabetes, metabolsk syndrom/insulinresistens, overvekt og lavt stoffskifte (hypotyreose) kan ha falske lave verdier av totalt testosteron i blodet. Dette selv om de har normale verdier av fritt testosteron. Hos disse personene vil det være mer nøyaktig i teste verdiene av fritt testosteron.   

 

Dette kan du selv gjøre for å booste testosteronverdiene: 

 

Ernæring: 

Mesteparten av fokuset her er å redusere risikoen for metabolsk syndrom (hjerte/kar sykdommer) og diabetes. Det vil si å redusere fine karbohydrater (hvit sukker) og holde seg til lav-glykemiske matvarer. I tillegg er det viktig å fokusere på ernæring med høyt innhold av frukt og grønnsaker, samtidig som man reduserer inntaket av animalske matvarer. Frukt og grønnsaker inneholder høye verdier av flavonoider. Isoflavonoidene fra soyabønner og flavonoider har blitt studert nærmere som aromatase inhiberer og 5-alfa reduktase inhiberer. Aromatase øker omdanningen av testosteron til østrogen. Inhibering av aromatase gjennom inntak av grønnsaker, frukt og grønn te øker nivåene av testosteron og samtidig senker nivåene av østrogen. Østrogen ser ut til å være hovedtriggeren til benign prostatahyperplasi (BPH). Videre kan det å redusere inntaket av animalske produkter redusere kroppens eksponering for toksiner som kan bygge seg opp i kroppen over tid. Flere av disse toksinene kan være så kalte hormonforstyrrende stoffer. 

  

Trening: 

Flere studier har sett på sammenhengen mellom trening og økning i testosteron nivå. Det ser ut til å være en korrelasjon mellom intensiteten av trening og økningen i testosteronet. Høyintensitetstrening i 200-300 minutter fordelt på en uke (f.eks 60min 4-5 ganger per uke eller 90 minutter 3 ganger per uke) vil kunne ha en god effekt på testosteron nivået. Det er da viktig at treningen bærer preg av høy intensitet og eksplosivitet. Det kan være intervallpreget trening sammen med noe rolig langkjøring eller styrketrening. 

 

Kropp og sinn: 

Studier har vist at ved å innta såkalte "power poses - kraftholdninger", så kan testosteronet få en kortvarig boost og samtidig kan kortisol (stresshormonet) reduseres. Disse "power poses" er et kroppslig utrykk for utvidelse og åpning av kroppen innenfra og ut. Det kan være å stå med beina skulderbredt og hendene hvilende på hoftekammene med albuene pekende utover til siden. Brystkassen og blikket skal så rettes opp og man står slik i rundt 2 minutter. Det har gjennom dette blitt teorisert at ved å innta "power poses" regelmessig over lengre tid kan bedre en persons generelle helse og velvære. Yoga for eksempel, er en treningsform som inntar flere slike "power poses". Det kan være derfor yoga er annsett som en treningsform for både kropp og sjel.  

 

Psykisk stress og dens effekt på testosteronet har nok vært underkommunisert over lang tid. Kortisol vil ofte være forhøyet over langre tid med økt stress og dette har en direkte negativ effekt på testosteronproduksjonen. 

 

Zink tilskudd: 

Zink er en kofaktor (hjelpemolekyl) i utallige metabolske prosesser. Det foreligger evidens på en positiv korrelasjon mellom zink tilskudd og testosteronnivået i eldre menn. Zink citrat, zink acetat eller zink picolinat er sannsynligvis best absorbert, men zink sulfat er det billigste. Ved funn av lave testosteronverdier, er det alltid lurt å sjekke zink verdiene. 

 

 

 

 

 

 

 

Referanse: Rakel, D. (2018) Integrative Medicine. 4th edition. Elsevier, Inc.